28 Temmuz 2013 Pazar

bir saksı pasta orkide

      Aslında bu esprili bir pasta ... Bayadır da yapmak istediğim bir pasta ... alt tarafı için başka düşüncelerim vardı ama pastayı yapmak için 3 günüm olunca mecburen en kısa yoldan  paket yapmaya karar verdim.  Bunu jelatin bir kağıtla paket yaparak gönderdim doğumgünü sahibine . Herkes önce bir baktı gerçek sandı sonra anladılar ki bu bir pasta ve hayran kaldılar.:)) Orkidelerimi çok sevdim ve bu pastadan ayrılmak inanın zor geldi:(   Doğumgünü sahibinin adı neydi biliyor musunuz? Orkide Hanım nice mutlu yıllara...










çikolata bahçesinde bir çiçek...

    Yetişkinlere pasta yaparken genellikle şeker hamuru pastaları tevsiye etmiyorum.  Her nekadar bütün pastacı arkadaşlarım sivri köşeler ,süper şeker hamuru kaplamaları ile kafayı yemiş olsa da, benim ilk tercihim her zaman çikolata kaplı pastalar çünkü bence pastanın lezzeti herşeyden önemli.  Yurtdışında çok güzel çikolata süslemeleri yapılıyor ve çokta önemli bu tarz işler ama biz anca şeker hamuru seviyesine geldik şimdilik.  Son dönem Eminönü ' nde de marzipan hamurları satılıyor pasta kaplamak için ama müşterinin henüz bunla ilgili bir fikri olmadığı için yönlendirmek çok zor oluyor.  Şeker hamuru pastalar talep edip, daha sonrasında da  şeker hamurunun tadını çok beğenmedik ya da ince birşey yapsak üzerine olur mu gibisinden ağzı yanan çok müşteri feed-back ı dinliyorum. Keşke "modeling chocolate" olayı bizim ülkemizde de yaygınlaşsa da sırf çikolatalı pastalar  yapsak...

    Bende böyle çikolata oyunlarını kullanarak pasta yapmaya bayılıyorum. Özellikle pasta sahibi  yıldönümlerini kutlayan şık bir çiftse onlara önerim her zaman şeker hamursuz ama gene üzeri eşsiz süslerle bezenmiş pastalar oluyor.









       Yurtdışında aldığım Collette Peters peony cutter sayesinde ilk defa şakayık çiçeğini denedim . Şeftali tonlarındaki bu çiçeği çok beğendim ve pastalarımda sık sık göreceksiniz...

cupcake tower...

        Yaz geldi başladı nişan-düğün sezonları...Ben bir cupcake manyağı olarak her zaman nişan ve düğün sahiplerine cupcake towerları tavsiye ediyorum. Bence inanılmaz şık ve elit duruyor.  Türkiye de yavaş yavaş benimsenmeye başladı bu akım.  Düğünde tabağınıza bir dilim pasta yerine şık ve  bir tane cupcake konması çok hoş ve zarif durabiliyor. Bu nişan töreninde 150 tane cupcake i başarıyla tamamladık ve teslim ettik.  Nişan kızı bayıldı kulesine...ne mutlu gene bize....:) en tatlı pastahane insanları mutlu etmeye devam ediyor.



   

 Standımızın en üst katına 20 kişilik bir pasta koyduk ve alt katlarını da cupcakelerle doldurduk. Beş katlı olan standımızda herkese yetecek kadar cupcakemiz mevcuttu. Sizce devasa bir pasta gibi durmuyor mu?









rüzgar "1" yaşında...

   Rüzgar elimizde doğdu desem yeridir... Ne de çabuk "1" yaşına giriyorlar... Bütün arkadaşlarımın ve kuzenlerimin çocuklarına ilk pastalarını yaptığım ve yapabildiğim için öyle mutluyum ki...:) Sanırım beni hep " pastacı teyze" olarak hatırlayacaklar ...Bense kendime " cakelady" yakıştırmasını yapıyorum ve bu terime bayılıyorum...
Rüzgarın pastası tam bir bebek pastası değil mi sizce? O kadar sade, o kadar öz.  Oyuncağı çıkar tepesinden oyna gibi, lego gibi, yap-boz gibi... bayıldım buna ben...




bahardan bir esinti...

Pastayı tasarlarken pastanın nerede sunulacağı ve ne için yapıldığı gibi konular çok önemli ve bunlara cidden dikkat etmek gerekiyor. Mesela bu pasta her yeri ahşap olan bir mekanda , kır bahçesi havasının olduğu bir yerde doğumgünü pastası olaran kesilecek. Bu yüzden de pasta baharı hatırlatmalı, çiçekleri , böcekleriyle kır havası estirmeliydi. Biz de doğumgünü kızına böyle bir pasta hazırlamayı uygun gördük.   Sıcak yaz gecelerinde bahardan bir esinti sizlere....



2013 Benim Özsüt Pastam Yarışması...


    Bir sabah her zamanki gibi gazetemi okuyorum ve karşımda kocaman bir ilan gördüm.  "2013 Benim Özsüt Pasta Yarışması  Başvuruları Başladı."  Geçen sene de heveslendiğim bu yarışmaya bu sene ciddi bir şekilde katılmaya karar verdim.  Herkes her zaman pastalarımın ne kadar güzel olduklarını bana söylüyorlar ama ben bunun kesinlikle bir ödülle tasdiklenmesini arzu ettim. Ayrıca da daha önce böyle bir oluşum içerisinde hiç yer almamıştım ve tipik ikizler burcu gibi bunu da denemek istedim ve böylece hayatımda her zaman mutlulukla hatırlayacağım süper bir deneyim yaşadım.

     Ben iki tane tarif hazırladım biri" bal-muz-kaymak" diye özel bir pasta, diğeri de " snicker pasta" adını verdiğim bir diğer pastaydı.  Snickers pastam kocamın favorisi ve her zaman benden talep ettiği yerfıstıklı ve özel kremalı bir pastaydı. Pastaları yaptım, resimlerini çektim ve son an, son saat onları yolladım.  Sonra bir sabah Sezin Hanım beni aradı.  Yarışmayı kazandınız sizi bekliyoruz.  Vay çok heyecanlı... Final Barbaros Point Hotel de...Hemen yerler ayarlandı ve kalktık , gittik maaaile İstanbul'a.
Hiç ummadığım bir ortamla karşılaştım.  Basın, medyadan ünlü isimler, sevdiğim ve takip ettiğim yemek yazarları...

      Elif Korkmazel, Sofra dergisi Genel Yayın Yönetmeni Esra Düzdağ ,Kadir Çöpdemir,  Seksenler dizisinin " naber beee ya aa Samisi"  Berat Yenilmez,  Özsüt Genel Müdürü Yıldırım Çullu,  tasarımcı Sedef Çalarkan . ve sunucumuz, bizle inanılmaz ilgilenen Gülhan Kara ( size çok özel selamlar cidden samimiyetiniz için)  ve ve sempatik ötesi insan Nouma.  İşte böyle neşeli bir ortam içerisinde başladık pastalarımızı yapmaya... Bitirip bir süre pastaların donmasını bekledik ve show time... Peki sonuç ?? İşte budur :





      Üçüncülük ödülü benim oldu.  Böyle keyifli ,güzel bir ortam üstüne birde para kazanmak inanın bu işin balı kaymağı oldu benim için.  Güzel güzel kareler yakaladım yarışmadan.  Bir sürü değişik pasta tattık.  Yeni yeni fikirler edindim. Ama en büyük ödül benim pastamın diğer iki yarışmacıyla beraber Özsüt menülerinde yer alacak olmasıydı. İnanın sabırsızla bekliyorum kendi pastamı vitrinlerde görmek ve tadmak için.  Böyle bir ödülden haberim yoktu ama herkes üç pastayı da çok beğenince böyle bir karar verdiler:) Biz de bayıldık tabi bu fikre..


nouma ve ben:))
aman aman nasıl da ganaj hazırlarmışım ben maşallah:)




         Yarışmaya katılmadan önce bir çok kez denemeler yaptım. Nasıl bir krema yapmalıyım ? Pasta için yarışmada az bir hazırlama süremiz var ve bu arada pastanın kalıptan çıktığında,  erimeden, düzgün durması lazım, pastanın donması çok önemli... Pastamda  kendime özel tarifini çıkardığım, benim özel yerfıstıklı kremam var. Bu kremayı cupcakelerim ve pastalarımda da kullanıyorum artık.  Muhtesem bir karamel yaptım ve fıstık tanelerı ...Pastayı yerken sanki "snicker" tadıyormuş gibi hissediyordunuz ve bende amacıma ulaşıyorum böylece.        
   
      Pastanın etrafına da güzelce çikolata süsleri yapmam gerekiyordu.  Çikolata ayrı bir sanat azıcık pasta ve butik üretimle ilgilenenler bilir bunu....Muhteşem tadı olan muhteşem bir ürün bence çikolata.  Internetten "callebaut" çikolataları hakkındaki videoyu izleyebilirsiniz  azıcık çikolata bilgisi için.  Çikolatanın nerden geldiği ve nasıl işlendiği hakkında. Kıymetli elmas taneleri gibi işlenen bir ürün çikolata ve callebaut ta dünyanın en iyi kakaosunu ve kakao tanelerini üreten firma.  Ben de Bursa'da özel callebaut uzmanlarından ders almış , özel insan , çikolata ustası Hakan Doğan'a gittim yarışma öncesi . Bana çikolata hakkında kısa bir ders verdi.  Kendisine ne kadar teşekkür etsem azdır. Süslemelerim pastamda  harika durdular....:)

yarışma sonrası talan edilen pastam:)


     Yarışmadan 15 gün sonra Özsüt 'e İzmir'e eğitime gittik.  Bizi çok güzel ağarladılar ve  yarışmanın ilk üçü olarak bizden, pasta tariflerimizi ustalarla paylaşmamız ve beraber üretim sürecine hazırlamamız istendi. Özsüt tesisleri gezdirildi  ve bilgi verildi. Ustalardan çok değerli bilgiler ve tarifler edindik.  Üretim süreci içerisinde olmak ve pastanın bütün Özüst cornerlarında satılacak olması inanılmaz bir hazdı zaten başlı başına. Pastamı ustalarla beraber yeniden yapılandırdık ve seri üretime hazır hale getirdik. Bütün bu süreçler o kadar keyifli ve Özsüt tarafından o kadar güzel ağarlandık ki , herkese bu yarışmaya katılmayı özellikle tavsiye ediyorum. Bunu özellikle söylüyorum çünkü internette bir kaç tane derece alamamanın verdiği öfke ile yazılan yazılara rastladım ve bu da hiç hoş gelmedi bana... Çok ezikçe bir davranış olarak nitelendiriyorum ben bunu açıkcası ve kınıyorum.



foto çekimleri

 
başarılı ilk üç kişi....:)


     Özsüt 2013 ekibi olarak fotoğraf çekimlerimizde tamamlandı.  Ellerimizde pastalar, önlüğümüz ve gülen yüzümüz.
     Bizle ilgilenen bütün Özsüt çalışanlarına öncelikle çok sevdiğim Sezin'e , Ar-Ge ekibine ve ustamız Göksel Usta'ya ilgileri ve sevgileri için çok ama çok teşekkür ediyorum...






  Bu kış pastam Özsüt vitrinlerinde yerini alacak. İsim olarak aynı mı kalır yoksa değişiklik olur mu bilmiyorum ama mutlaka tadın ve yorumlarınız bana ulaştırın lütfen ... 

    PS:  Yarışmada en çok beğendiğim bir diğer pasta, ikinci olan arkadaşım  sevgili Büşra'nın "günbatımı"ydı. Tahin ve pekmezli muhteşem bir lezzet bunu da gözönünde bulundurun ve tadın  lütfen....:))